NEA: Τίποτα προς το παρόν...

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Fa(K)ebook Stories

του Ψηλόκαρδου Ντενεκέ





Μία εξαιρετική παράσταση παίζεται σε ένα εξαιρετικό Θέατρο κάθε Παρασκευο-Σαββατο-Κύριακο.

Και στην πραγματικότητα δεν μιλάμε καν για Θέατρο, αλλά για ένα... τρένο!

Το Τρένο στο Ρουφ φιλοξενεί θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις με έναν τρόπο πολύ ιδιαίτερο. Αποτελεί παράλληλα κανονικό εστιατόριο, επομένως οι θεατές κάθονται σε τραπέζια των τεσσάρων ή των δύο ατόμων μέσα στο βαγόνι και έχουν την δυνατότητα να παραγγείλουν κανονικά φαγητό ή ποτό, ενώ η παράσταση διεξάγεται στον διάδρομο μεταξύ των τραπεζιών.

Φυσικά δεν χρειάζεται καν να δείτε την παράσταση για να περάσετε καλά (μπορείτε να κάτσετε σε ένα από τα άλλα βαγόνια, που αποτελούν κανονικό restaurant ή bar). Μόνο και μόνο το γεγονός ότι βρίσκεσαι μέσα στον συγκεκριμένο χώρο είναι αρκετό για να σε μαγέψει. Η εκπληκτική, όσο και σαγηνευτικά ρομαντική ατμόσφαιρα των βαγονιών σε κάνει να αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, θαρρείς βγαλμένη από ταινία του Γούντι Άλεν... Το τρένο μπορεί να μην κινείται, όμως σε ταξιδεύει...

Η εν λόγω παράσταση, τώρα, που παίζεται στο Μουσικό Βαγόνι «Orient Express» του Τρένου, είναι και η ίδια πολύ πρωτότυπη, με τον δικό της τρόπο.

Λέγεται Fa(K)ebook Stories και είναι μουσικοχορευτική. Δεν ειπώνονται λόγια, παραμόνο εκείνα των επιλεγμένων με προσοχή τραγουδιών, ελληνικών ή ξένων, που τόσο όμορφα ερμηνεύει η τραγουδίστρια Αναστασία Έδεν και οι υπόλοιποι μουσικοί που την πλαισιώνουν.

Ως έργο, δεν ασχολείται τόσο με την εξέλιξη κάποιας πλοκής, όσο απλά με το να διατυπώσει ένα εξαιρετικά εύστοχο και καίριο σχόλιο πάνω στον πλαστό χαρακτήρα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, αλλά και στις "μάσκες" που όλοι φοράμε καθημερινά.

Η υπόθεση αφορά δύο ανθρώπους, «φίλους» στο facebook, που δεν έχουν γνωριστεί από κοντά, αλλά επικοινωνούν ηλεκτρονικά. Όταν τυχαίνει οι δύο νέοι να συναντηθούν από καθαρή τύχη στην πραγματικότητα, δεν θα αναγνωριστούν ή θα αδιαφορήσουν ή δεν θα βρουν το λόγο να μιλήσει ο ένας στον άλλον, εν τέλει πάντως η πραγματική επαφή τους ποτέ δεν θα επιτευχθεί.

Ο θεατής ακολουθεί τους πρωταγωνιστές σε έναν αγώνα να διατηρήσουν την πρoσωπικότητά τους κάτω από την μάσκα που τους επιβάλλει η καθημερινότητα μιας σύγχρονης μεγαλούπολης.

Καθημερινές κινήσεις, όπως το πλύσιμο των δοντιών, η πληκτρολόγηση στον υπολογιστή, η προσπάθεια να κινηθείς μέσα σε ένα ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο βαγόνι του μετρό, μετατρέπονται σε απλές αλλά τόσο εκφραστικές χορευτικές κινήσεις από την χορογράφο Πέπη Ζαχαροπούλου, ενώ συνηθισμένοι ήχοι, όπως τα πλήκτρα του υπολογιστή ή το χτύπημα του τηλεφώνου μεταμορφώνονται σε μουσική.

Τα τραγούδια που ακούγονται συμπληρώνουν μία μεγάλη απολαυστική ποικιλία, από το Πού πάει ο καιρός που φεύγει του Μάνου Χατζιδάκι από την Λιλιπούπολη μέχρι το εκπληκτικό πορτογαλικό O Pastor και το μεξικάνικο La despedida της Shakira και από το Μια φορά κι έναν καιρό των Μπλε ως το κλασικό Sweet Dreams των Eurythmics. Κορυφαίο το Είσαι χωμένος στα σκατά, μια ιδιαίτερα αστεία στιγμή της παράστασης.

Αν τα μεγάλης διάρκειας μουσικά διαλλείματα από την παράσταση σας φανούν κουραστικά, είναι διότι προφανώς δεν προορίζονται για να τα παρακολουθεί κανείς καθηλωμένος αλλά γα να συζητά κανονικά σαν να βρίσκεται σε ένα συνηθισμένο εστιατόριο --εντάξει, απλά λίγο πιο χαμηλόφωνα.

Συζητώντας με τους συντελεστές της παράστασης, μάθαμε για αληθινές ιστορίες, οι οποίες δεν απέχουν και πολύ από αυτήν του Fa(K)ebook Stories, στην περίπτωση που θεωρήσετε ότι αυτή είναι αρκετά μακριά από την πραγματικότητα...

Εν τέλει, μιλάμε για μία εμπνευσμένη παράσταση, που σίγουρα αξίζει να δει κανείς, αλλά και γενικότερα για ένα θέατρο παύλα ρεστοράντ παύλα μπαρ που θα σας κερδίσει.

Να πάτε οπωσδήποτε!

Το Fa(K)ebook Stories παίζεται (αν και δεν ξέρω για πόσον καιρό ακόμα θα ισχύει αυτό) Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.30 και κάθε Κυριακή στις 20.30 και το εισιτήριο κάνει 18€.
Το σάιτ του Τρένου:
http://totrenostorouf.gr/

Πληροφορίες για την παράσταση στο athinorama.gr:
http://www.athinorama.gr/theatre/data/performances/?id=10010260

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου