NEA: Τίποτα προς το παρόν...

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Blogoscars 2012

του Ψηλόκαρδου Ντενεκέ


Εδώ και τρία χρόνια, έχει καθιερωθεί ένας νέος θεσμός στην ελληνική blogόσφαιρα, τα blogoscars.

Τα Blogoscars αποτελούν απάντηση στην προβλεψιμότητα των γνωστών σε όλους μας βραβείων Όσκαρ, τα οποία πλέον είναι περισσότερο γκλαμουριά, παρά σινεφιλικό πανηγύρι. Καθώς λοιπόν αυτά δεν εκφράζουν και πολύ κόσμο και κινούνται σε μάλλον εμπορικά μονοπάτια, ορισμένοι Έλληνες σινεφίλ bloggers πήραν μία τολμηρή πρωτοβουλία: Δημιούργησαν τα δικά τους βραβεία, τα blogoscars.

Σε αυτά κάθε χρόνο παίρνουν μέρος όσοι Έλληνες bloggers θέλουν και ψηφίζουν τις αγαπημένες τους ταινίες της χρονιάς μέσω των blogs τους.

Κάθε χρονιά ο αριθμός των bloggers που παίρνουν μέρος αυξάνεται και ο θεσμός έχει γίνει εξίσου (αν όχι περισσότερο) ενδιαφέρων από τα κανονικά Όσκαρ!

Την περασμένη χρονιά για παράδειγμα, μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο «Μαύρος Κύκνος» του Ντάρεν Αρονόφσκι.

Φέτος, στην Οσκαρική κυριαρχία του βουβού «Artist», οι bloggers απάντησαν με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται λίγες ημέρες μετά από εκείνα των Όσκαρ σε ένα πάρτι που διοργανώθηκε από το περιοδικό «Σινεμά».

Οι κατηγορίες των βραβείων Blogoscars είναι οι εξής: Καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, σενάριο, α' & β' ανδρικός ρόλος, α' & β' γυναικείος ρόλος και καλύτερο soundtrack.

Φέτος, στις μισές από αυτές θριάμβευσε πανηγυρικά το ανεξάρτητο «Drive» με τον Ryan Gosling!
(Καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, α' ανδρικός & soundtrack)

Για το σενάριό του βραβεύτηκε ο Γούντι Άλεν («Μεσάνυχτα στο Παρίσι»), ενώ το βραβείο α' γυναικείου ρόλου πήγε στην φοβερή Τίλντα Σουίντον του «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν».

Στους δεύτερους ρόλους βραβεύτηκαν οι Κρίστοφερ Πλάμερ (όπως και στα κανονικά Όσκαρ) για τους «Πρωτάρηδες» και η Κάρεϊ Μάλιγκαν για το τολμηρό «Shame».

Αξίζει να ρίξετε μία και στο επίσημο site των blogoscars, για να δείτε και το πώς παρουσίασαν τους νικητές οι υπεύθυνοι bloggers.

Η αλήθεια είναι ότι από μέρους τους έχει πέσει σίγουρα δουλεία, αλλά και ότι αγαπάνε αυτό που κάνουν. Σκίτσα, banners, αλλά και χιουμοριστικά βιντεάκια βασισμένα στις ταινίες της χρονιάς αναδεικνύουν τον θεσμό των blogoscars σε κάτι το αληθινά ενδιαφέρον, που αξίζει να διαδοθεί και σε όσους δεν ξέρουν ακόμη σχετικά με αυτόν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου