NEA: Τίποτα προς το παρόν...

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Δωρεάν Παιδεία: Τόσα χρόνια το έχουν κάνει να ακούγετε πολύ πιασάρικο… (νέο μέλος στην Πλατεία!!!)



του Γνωστού Αγνώστου

Από τα τέλη του 20ου αι. οι μαθητές και οι φοιτητές δημιουργούν αρκετά επαναστατικά κινήματα. Ειδικά φέτος , που το πολιτικό και κυβερνητικό σύστημα της χώρας πήγαινε κατά διαόλου( βλέπε συνεχής θεωρίες να καταλήξουμε σε κάλπες και τεράστια καθυστέρηση του υπουργείου να τυπώσει και να παραδώσει τα βιβλία στα σχολεία) έγιναν πολλές επαναστατικές ενέργειες μαθητών και μαθητριών από όλα τα σχολεία της Ελλάδας για να «δείξουν» στον κόσμο πως έχουν πάρει χαμπάρι το άθλιο εκπαιδευτικό σύστημα και ότι θα έκαναν τα πάντα για να το αλλάξουν.

Το σημαντικό θέμα δεν είναι όμως αυτό. Από τις πρώτες επαναστάσεις μαθητών και φοιτητών πάντα ανέφεραν την φράση «θέλουμε δωρεάν παιδεία». Τι είναι αυτή η δωρεάν παιδεία και πάνω απ’ όλα ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ;                                                

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η μαγική και απίστευτα καλή λέξη «δωρεάν παιδεία» είναι ακόμη ένα τρελό παραμύθι που μας έχουν πουλήσει και δεν το έχουμε πάρει είδηση…Το παραπάνω θα το αιτιολογήσω με λίγα λόγια:

Οτιδήποτε λειτουργεί στο σχολειό του καθενός μας ΥΠΑΓΕΤΑΙ στον Δημόσιο Τομέα και πιο συγκεκριμένα στο Υπουργείο Παιδείας. Δηλαδή, τα βιβλία μας, οι καθηγητές μας, οι πίνακες των τάξεων μας, οι καθαρίστριες του σχολείου κ.α. δεν πληρώνονται από ένα μεγάλο δέντρο που παράγει λεφτά, αλλά από το τον Δημόσιο τομέα, δηλαδή από τους φόρους που δίνει ο κάθε γονιός μας για το κράτος. Όταν ο κάθε τρελαμένος καθηγητής κάνει παρατήρηση στον μαθητή που βάφει το θρανίο ή χαλάει την καρέκλα και του αναφέρει «αυτό που καταστρέφεις τώρα είναι περιουσιακό στοιχείο κάθε άλλου παιδιού στην τάξη και στο σχολείο» είναι μια αλήθεια, αλλά όταν όλοι οι μαθητές φωνάζουνε με μια φωνή στις πορείες «ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» δεν βγαίνει κανείς να το διαψεύσει. Όπως είπα δηλαδή, αυτή η φαντασμαγορική ιδέα της «δωρεάν παιδείας» είναι μία τελείως παρεξηγημένη έκφραση για κάθε μαθητή της χώρας μας και ακόμα χειρότερα όλου του κόσμου. Πάντως, με τους φόρους να εκτοξεύονται κάθε μέρα όλο και πιο πάνω βλέπουμε να υπάρχουν ελλείψεις στον πιο σημαντικό τομέα του κράτους μας, την Εκπαίδευση, και την Οικονομία βεβαίως βεβαίως , ίσως και τον Τουρισμό να το θεωρούν σημαντικό, αλλά και πάλι μας λένε ότι η Εκπαίδευση είναι ο πιο σημαντικός τομέας του κράτους μας(;!)[αυτό το θέμα θα το αναπτύξω σε άλλο άρθρο, άμα όλα πάνε καλά]



Τέλοσπάντων για να τελειώνω και εγώ, θέλω να δώσω κάποια τσουχτερά αλλά ρεαλιστικά συμπεράσματα: Δεν υπάρχει δωρεάν παιδεία και γενικά δεν έχουμε δικαιώματα χωρίς να πρέπει να συνεισφέρουμε σε ένα σύστημα. Δεν πρόκειται να έχουμε δωρεάν παιδεία για τα ίδια πράγματα με το 1ο συμπέρασμα και ακόμη, δεν θα μας έδιναν τζάμπα πράγμα έτσι (μόνο στις διαφημίσεις του Κωτσόβολου γίνονται αυτά!) και τελευταίο θα ήθελα να παρακαλέσω τους ατάλαντους καλλιτέχνες να μην γεμίζουν τα θρανία μουτζούρες και να αφήσουν τους κανονικούς καλλιτέχνες μαθητές, χωρίς να βάζω τον εαυτό μου μέσα, να ζωγραφίζουν κάτι που σου αρέσει να το βλέπεις και όχι την μια ταγκιά πάνω από την άλλη!


3 σχόλια:

  1. ρε εχεις δικιο οτι δεν μπορουμε να ζηταμε δωρεαν παιδεια αλλα απο την αλλη καποιοι δεν εχουν να πληρωσουν η καλυτερα προτιμουν να σπαταλησουν αλλου τα λεφτα τους...για αυτο παμε σε δημοσιο γτ και καλα δεν πληρωνουμε τιποτα..αλλα εχεις κατα 90% δικιο!ειδικα αυτο για τις ταγκες ειναι μια μεγαλη αληθεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συμφωνω απόλυτα και θα ήθελα να προσθέσω και κάτι αλλο.

    Εγω δίνω σχεδιο στις Πανελληνιες(ελευθερο και γραμμικο),ενα μαθημα το οποίο υποτίθεται πως έπρεπε να υπαρχει στο σχολείο μου αφου ξέρω τουλάχτιστον 10 ατομα τις τριτης λυκείου που θα εξεταστούν σε αυτο.

    Και ητανε λογικό αν όχι απαραίτητο,να μας έχουνε καθηγητή για το συκρεκριμένο μάθημα,και όχι μονο αυτο αλλα να γίνεται και σωστό μαθημα.Το σχεδιο δεν ειναι παιξε-γελασε μπορει να σου χαρισει μεχρι και 4000 μορια οποτε καταλαβενεις πως ειναι μαθημα βαρυτητας!

    Ε λοιπόν ουτε καθηγητή μας δώσανε αλλα ουτε και το κράτος δεν φροντίζει να παρέχει ενα-εστω ελαχιστο-ποσό για τα σύνεργα του σχεδιου(που σας πληροφορώ είναι πανακριβα συν τα εξοδα του φροντηστιριου)με αποτέλεσμα εγω φέτος να εχω χρυσοπληρώσει εις διπλουν τη ''δωρεαν'' μου παιδεια(ας μην αναφερω και τους εξτρα φορους και τα χαρατσια...)

    Αυτα.Και συμφωνω με τις ταγκιες.Αμα ειναι να καταστρεψεις δημοσια ιδιοκτησια καντο τουλαχιατον με στυλ.

    ΥΣ. Καλωσηρθες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ γενικότερα, αλλά η μόνη περίπτωση να υπάρξει πραγματικά δωρεάν παιδεία όπως την εννοείς, είναι να δουλεύουν οι δάσκαλοι εθελοντικά, αλλά και πάλι, ίσως να μην ήταν καλό αυτό διότι τα χρήματα που παίρνουν τώρα επιστρέφουν σ' εμάς μέσω των αγορών που κάνουν κ.λπ κ.λπ.

    Βέβαια, η πραγματικά δωρεάν παιδεία θα ήταν εφικτή σε μία κοινωνία χωρίς χρήματα, αλλά πάμε πάρα πολύ μακρυά...

    Πάντως, υπάρχουν διάφορα μέρη που γίνονται δωρεάν μαθήματα. Αμα θες ψάξ' το.

    Και καλωσήρθες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή