NEA: Τίποτα προς το παρόν...

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Switch: Εμένα κάτι μου βρωμάει...

του Ψηλόκαρδου Ντενεκέ

Όπως ανέφερα και την προηγούμενη εβδομάδα στην στήλη "Cineχώς ταινίες" και με την ευκαιρία της πρόσφατης κυκλοφορίας της περιπέτειας «Switch» σε DVD, θα ήθελα να μιλήσω για ορισμένα πράγματα που πρόσεξα κατά τη διάρκεια και μετά από την προβολή της ταινίας.

Για αρχή, η ταινία είναι μία γαλλική περιπέτεια που έχει πολύ ενδιαφέρον (οι γάλλοι τα πάνε καλά με τις περιπέτειες). Επιχειρεί να κάνει ένα σχόλιο πάνω στην διαδικτυακή απάτη και είναι γεμάτη μυστήριο και δράση. Γενικά αν σας αρέσει το είδος αξίζει.

Πάμε παρακάτω τώρα.

Παρακολουθώντας με μεγάλο ενδιαφέρον την ταινία παρατήρησα 2 σκηνές που, αν και φαινομενικά δεν είχαν κάτι το ιδιαίτερο, εντούτοις διακριτικά, στην άκρη του πλάνου, υπήρχαν αφίσες άλλων ταινιών. Είτε ως διαφημίσεις στο μετρό, είτε σε μια κολόνα στο δρόμο. Πιο συγκεκριμένα οι ταινίες ήταν οι εξής:

The Expendables (2010)
και
Marmaduke (2010)
(υπήρχε και άλλη μία, αλλά δεν την ήξερα οπότε δεν κατάφερα να συγκρατήσω τον τίτλο της).
 
Όπως καταλαβαίνετε οι 2 αυτές ταινίες είναι αμερικάνικες.

Και είναι εκνευριστικό να βλέπεις διαφημίσεις αμερικανικών ταινιών σε μη αμερικάνικες ταινίες.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Ο τίτλος της εν λόγω ταινίας, όπως είπαμε είναι SWITCH. Κάνοντας αναζήτηση του έργου στο Google, θα πέσετε κατευθείαν πάνω σε μια άλλη ταινία, που κυκλοφόρησε το 2010, εν ονόματι THE SWITCH. Λογικό, αφού η μόνη διαφορά στον τίτλο είναι το άρθρο "The". Γιατί όμως η δεύτερη ταινία είναι αυτή που προκύπτει πρώτη από την αναζήτηση; Μαντέψτε. Γιατί είναι ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ.
 
Τυχαίο;

Οι δύο αυτές ταινίες δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Η μεν γαλλική περιπέτεια, η άλλη αμερικανική κομεντί με την Τζένιφερ Άνιστον.
Ο τίτλος του αμερικάνικου «THE Switch» στα ελληνικά έχει μεταφραστεί "Δωρητής σπέρματος".

Εϊναι τυχαίο που το γαλλικό SWITCH περιέχει στο σενάριο, μεταξύ άλλων, και δωρεές σπέρματος;;;

Χμμμμ....

Τυχαία σύμπτωση, λογικό. Αλλά ας συγκρίνουμε και την αφίσα του γαλλικού SWITCH με την αφίσα μιας άλλης αμερικάνικης ταινίας (που βγήκε το 2010) και λέγεται... Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ!


ΧΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ.........

Ναι, οι διαπιστώσεις αυτές κατά πάσα πιθανότητα είναι απλές συμπτώσεις, αλλά δεν είναι καθόλου σύμπτωση το γεγονός ότι κριτικές της ταινίας (βλ. Αθηνόραμα, Cine.gr) υποστηρίζουν ότι το SWITCH έχει σαφείς επιρροές από τον αμερικάνικο κινηματογράφο.

Συν ότι ΟΛΕΣ οι αμερικάνικες ταινίες που αναφέραμε (Expendables, Marmaduke, The switch και The American) κυκλοφόρησαν το 2010....

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως, όπως γίνεται παντού, έτσι και στον κινηματογράφο, παίζονται διάφορα παιχνίδια. Οι «μεγάλοι» βάζουν δυστυχώς το χέρι τους παντού...
 
Και εντάξει, τώρα, στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να μιλάμε μόνο για απλές διαφιμήσεις, αλλά αυτές είναι το ελάχιστο δείγμα του τι παίζεται "στα παρασκήνια".. Δε θα μπορούσαν πχ οι "300" να είναι μία καθαρή προπαγάνδα κατά του Ιράν -λίγο μετά την κυκλοφορία της ταινίας ξέσπασε ο πόλεμος, αν δεν κάνω λάθος- ή το ντοκιμαντέρ «Kony 2012» μία προσπάθεια να δικαιολογηθεί τυχόν επέμβαση του αμερικανικού στρατού στον τρίτο κόσμο -βλ. KONY 2012: Αλήθεια ή παραμύθια- ;

Και όταν μιλάμε για "παρασκήνια" εννοείται όχι μόνο του κινηματογράφου....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου