NEA: Τίποτα προς το παρόν...

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

ΚΟΝΥ 2012: Αλήθεια ή παραμύθια;


του Ψηλόκαρδου Ντενεκέ και του Clown


Clown: Είμαι σίγουρος ότι όλοι -ΟΛΟΙ- έχετε δει το 30λεπτο ντοκιμαντέρ ΚΟΝΥ 2012, που έκανε με ταχύτατους ρυθμούς το γύρο του κόσμου μέσω του youtube. Όπως ήδη ξέρετε, ο ΚΟΝΥ -σύμφωνα με το ντοκυμαντέρ τουλάχιστον- είναι ο Νο1 καταζητούμενος σε όλο τον κόσμο. Απαγάγει παιδιά στην Ουγκάντα και τα στρατολογεί εδώ και 25 συνεχόμενα χρόνια. Είναι υπεύθυνος για πάνω 45.000 απαγωγές, όπως και πολυάριθμες δολοφονίες αμάχων και βιασμούς κοριτσιών. Στόχος του βίντεο είναι να κάνει τον ΚΟΝΥ "διάσημο" και να ζητήσει την υποστήριξη του κόσμου ώστε να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση των Η.Π.Α. για να προχωρήσει στη σύλληψή του. Αν ξέρετε κάτι παραπάνω πείτε μου και μένα γιατί εγώ δεν το 'χω δει.


Ψηλόκαρδος: Όπα όπα, τι; Δεν έχεις δει το βίντεο; Νόμιζα ότι πήγαινες να γράψεις μία σοβαρή ανάρτηση και τώρα μας λες ότι δεν ξέρεις καλά-καλά για τι πράγμα μιλάμε;;


Clown: Σκάσε! Φυσικά και ξέρω αφού εσύ μου τα έχεις πει όλ' αυτά. Μη μου γαμάς την ανάρτηση! Γράψε δική σου άμα είναι!


Ψηλόκαρδος: Καλά, καλά, μην κάνεις έτσι, δεν σε είπαμε και καμπούρη.

Η αλήθεια είναι ότι το «KONY 2012» είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ και μία φιλόδοξη, τολμηρή και αληθινά αξιόλογη καμπάνια. Ο σκοπός που εξυπηρετεί αφορά κάθε άνθρωπο και γι' αυτόν το λόγο έχει κερδίσει δεκάδες εκατομμύρια viewers ανά τον κόσμο. Είναι εντυπωσιακό το πόσοι άνθρωποι έχουν διαθέσει μισή ώρα από τη ζωή τους για να παρακολουθήσουν το ντοκυμαντέρ.

Εδώ βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό είναι εξαιρετικά καλοφτιαγμένο, έτσι ώστε να μην αφήσει κανέναν αδιάφορο. Και σίγουρα τα καταφέρνει! Μην σας τρομάζει η σχετικά μεγάλη διάρκειά του, καθώς από τη στιγμή που θα αρχίσετε να το παρακολουθείτε, θα σας καθηλώσει!

Και πρέπει ακόμα να ειπωθεί ότι σε στιγμές κατορθώνει να προκαλέσει ιδιαίτερη συγκίνηση! (και επίσης ότι σε κάποια φάση χρησιμοποιεί ένα τραγούδι των mumford and sons και πωρώθηκα, αλλά αυτό δεν έχει σημασία).
Clown: Πράγματι δεν έχει καμία σημασία! Στο θέμα μας τώρα, εγώ θα μιλήσω μην έχοντας δει το ντοκιμαντέρ (με Ι και όχι με Υ ανορθόγραφε ντενεκέ) και μην έχοντας συγκινιθεί καθόλου. Θα μιλήσω δηλαδή όσο πιο αντικειμενικά γίνεται. Αρχικά, καταννοώ ότι ο ΚΟΝΥ είναι ένας από τους μεγαλύτερους εγκληματίες και πρέπει να συλληφθεί, αλλά αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να κατακτήσει η Αμερική και την υπόλοιπη Ουγκάντα!

Επιπλέον, οργανώθηκε μία συγκέντρωση στο Σύνταγμα -για να ασκηθεί πίεση στην Αμερικανική κυβέρνηση- για τις 18 Απριλίου και δημιουργήθηκε σελίδα γι' αυτό το σκοπό. Η σελίδα αυτή, προβαλόταν από το facebook στις "Διαφημίσεις". Εννοείται φυσικά ότι πληρώνει κανείς για να μπει εκεί η σελίδα του. Νομίζετε πως ένα τέτοιο "αγνό" κίνημα που βασίζεται στο συναίσθημα, θα πληρώσει τον πιο διεφθαρμένο οργανισμό για να το διαφημίσει; Ή μήπως ότι το facebook θα το κάνει δωρεάν, χάνοντας ουσιαστικά χρήματα, αφού στο χώρο της συγκεκριμένης διαφήμισης θα έμπαινε μία άλλη; Μήπως να σας θυμίσω και τις -αποδεδειγμένες πλεόν- φήμες περί συνεργασίας του facebook με την CIA και άλλες μυστικές αμερικάνικες υπηρεσίες;

Συνεχίζουμε. Από το 2006, δεν υπάρχει κανένας στην Ουγκάντα που να έχει δει τον Κony, ούτε καν ένα μέλος του στρατού του, ο οποίος σήμερα υπολογίζεται σε μόλις 250 μέλη! Επίσης, υπάρχουν στο internet δεκάδες μαρτυρίες εξαγριωμένων Ουγκαντανών ή Ουγκανέζων ή Ουγκαντών ή Ουγκαντέων -δεν ξέρω πως σκατά λέγονται- που λένε πως πλέον δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα με το συγκεκριμένο στρατό, μιας και έχει εξαφανιστεί από το 2006. Για να σε δω τώρα ντενεκέ.

 

Ψηλόκαρδος: Ναι........ εχχμμμ...... ξέρεις.... Χμμ, εκείνο το τραγούδι των mumford and sons που έλεγα... είναι όντως πολύ ωραίο......
Παρόλο που δεν το θέλω, πολύ φοβάμαι ότι θα με αναγκάσεις να συμφωνήσω.

Ναι οκ το βίντεο μας κέρδισε, ναι οκ είναι συγκινητικό, αλλά από κει και πέρα καλό θα ήταν όλοι αυτοί οι εκατομμύρια viewers να μην έχαβαν ό,τι τους ταΐζουν. Χωρίς να θέλω να μιλήσω κατ' ανάγκη για απάτη ή για υπόγειες σκοπιμότητες του βίντεο, απλά έχω να πω ότι πρέπει να βάζουμε και λίγο το μυαλό να δουλέψει. Να προβληματιζόμαστε λιγάκι. Μπορεί να θέλετε να υποστηρίξετε την καμπάνια κατά του ΚΟΝΥ, δεν παίρνω αντίπαλη θέση, θα ήθελα όμως να σας προτρέψω να σκεφτείτε τι άλλο κάνετε με το να υποστηρίζετε την σύλληψη του εν λόγω εγκληματία. Ξεκάθαρα αναφέρεται στο βίντεο ότι υποστηρίζετε και την επέμβαση του αμερικανικού στρατού στον τρίτο κόσμο.


Clown: Συν ότι στο original βίντεο στο youtube, απενεργοποιήθηκε η δυνατότητα σχολιασμού και διαγράφηκαν τα ήδη υπάρχοντα σχόλια. Αρχικά, τα περισσότερα "thumbs up", τα είχαν λάβει σχόλια του στυλ "Thumbs up αν θέλετε να συλληφθεί ο Kony!". Μετά από λίγες μέρες τα πράγματα άλλαξαν και τη θέση των σχολίων αυτών πήραν άλλα όπως "Όλό αυτό είναι ένα κόλπο της κυβέρνησης των Η.Π.Α. για να δικαιολογήσει πιθανή στρατιωτική επίθεση σε βάρος της Oυγκάντα. Το έχει ξανακάνει στο παρελθόν άλλωστε.". Κάπου εκεί, η δυνατότητα σχολιασμού καταργήθηκε!


Ψηλόκαρδος:
Χμμμμμ...

Από εμένα, τίποτα παραπάνω.

Απλά "χμμμμμ......."

1 σχόλιο: