NEA: Τίποτα προς το παρόν...

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Κάτι διαφορετικό...

του Αλέκου Παπ.


Συνήθως γράφω για τηλεόραση, ωστόσο λόγω του απεριόριστου ελεύθερου χρόνου που είχα το καλοκαίρι αποφάσισα ότι αντί να δω την διακοσιοστή επανάληψη του ''θρυλικού'' Κωνσταντίνου και Ελένης ή ρεπορτάζ του τύπου "είναι σαν και εμάς-ο Sakis Ρουβάς τρώει σαρδέλες και χωριάτικη'' καλύτερα είναι να διαβάσω κανένα βιβλιό, κάτι το οποίο δε συνηθίζω αφου το μέγεθος τους συχνά με αποθαρρύνει. Ένα καλό βιβλίο πρέπει να μην σε αφήνει να το αποχωριστείς και αυτό ακριβώς  πετυχαίνει η Τζίλιαν Φλιν με τα βιβλία της "Σκοτεινός Τόπος" και "Το κορίτσι που εξαφανίστηκε".
 Και τα δύο ανήκουν στην κατηγορία των αστυνομικών μυθιστορημάτων-ψυχολογικών θρίλερ. Σε πρώτο επίπεδο λοιπόν θα αναφερθώ στο δεύτερο της βιβλίο τον "Σκοτεινό Τόπο" (το πρώτο της βιβίο είναι τα "Αιχμηρά Αντικείμενα", που περιμένω να το διαβάσω).  Η κεντρική ηρωίδα είναι η Λίμπι Ντέι, όπου σε ηλικία επτά μόλις ετών η μητέρα της, Πάτι και οι δύο αδελφές της, η "κουτσουμπόλα" Μισέλ και η Ντέμπι δολοφονήθηκαν με τον πιο άγριο τρόπο στο αγρόκτημά τους. Η Λίμπι αναγνώρισε στο πρόσωπο του Μπεν, του δεκαπεντάχρονου αδελφού της τον δολοφόνο:
"Το σόι των Ντέι είχε όλη τη ζωή μπροστά του
Μα του Μπεν Ντέι πήραν λάθως στροφές τα μυαλά του.
Τη μαύρη δύναμη του Σατανά ποθούσε ο νους του
Και ήρθε η ώρα η κακή, σκότωσε τους δικούς του.
Νύχτα την αδελφή του τη Μισέλ στραγγάλισε
κι ύστερα με τσεκούρι την Ντέμπι κομμάτιασε
Για τελευεταία φύλαξε τη μάνα του, την Πάτι,
και μ'έναν πυροβολισμό της πήρε το κεφάλι.
Μόνο η μικρούλα Λίμπι γλίτωσε, δεν πρόλαβε να την ξεκάνει
Αλλά μ'αυτά που έζησε, αλήθεια τη ζωή θα κάνει;"
Μετά λοιπόν από αυτή την τραυματική εμπειρία η Λίμπι ολόκληρη γυναίκα πλέον, λόγω οικονομικών δυσκολίων αναγκάζεται να πουλήσει την ιστορία της.  Μεταφέρεται λοιπόν στο μακρινό παρελθόν, ζει τα γεγονότα απ'την αρχή, μόνο και μόνο για να ανακαλύψει ότι στον "Σκοτεινό Τόπο" όπως συνήθιζε να αποκαλλεί το σπίτι της μετά το τραγικό συμβάν, παρασκοτείνιασε...
  Ο "Σκοτεινός Τόπος " είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο, με απόλυτα αληθινούς και ανθρώπινους χαρακτήρες, πρωτότυπη πλοκή, απίστευτα ζωντανούς διαλόγους και συναρπαστικές περιγραφές. Η Φλιν καταφέρνει να κρατά το ενδιαφέρον του θεατή αμείωτο, αφού το βιβλίο είναι γεμάτο ανατρόπες και εκπλήσσει σε κάθε του σελίδα. Ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να ψυχολογήσει τους χαρακτήρες, και αυτό διότι η Φλιν κάνει αναδρομές στο παρελθόν για να δούμε τα πράγματα απο τη ματιά της Πάτι και του Μπεν και όχι μόνο από της Λίμπι.
 Αξίζει λοιπόν να το διαβάσετε, δε θα χάσετε το χρόνο σας.

Υ.Γ. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου